lördag 5 juli 2008

Oj oj oj... lange sedan sist - Antigua (Guatemala) -El Salvador - Honduras






Hej igen alla glada besokare!
Ett tag sedan sist. Vi har rort oss pa stallen dar internet mojligheter varit nagot begransade. Men nu kommer (antligen!) en uppdatering, for mycket har hant (som vanligt).
Antigua:
Drog runt dar i den lilla staden utanfor Guatemala City i tre dagar. Litet och mysigt dar men tyvarr valdigt turistiskt. Blev dock en dagstur till vulkanen Pacaya, dar nagra timmars vandring uppfor ledde oss till vulkanens lava. Riktigt coolt! Det ar en aktiv vulkan (finns inte sa manga sadana som man far bestiga), sa utbrott sker hela tiden. Ni kan inte forestalla er varmen nar man gick over lavan pa lavastenarna eller narmade sig utbrottets centrum. Skorna smalte en del hos vissa (dock inte pa oss). Antigua var for oss ett schysst stalle att ta igen sig i. Blev nagra lugna, och valbehoverliga dagar.
El Salvador - San Salvador:
Drog vidare in i El Salvador och huvudstaden San Salvador pa onsdagen. Hamnade pa ett rekommenderat guesthouse dar inget var bra egentligen. Sangen var den varsta som nagonsin funnits! Myror lite varstans, vattnet kom och gick nar man duschade, och det regnade in (dock inte i varat rum). Men det ar lustigt vad man vant sig med allt sant nu. :-) Blev en heldag (9-19) ute pa stan pa torsdagen dar vi besokte en stor marknad dar ALLT kunde kopas pa losvikt, det mest populara och frekventa var: honor, tuppar, krabbor, klader, toalettrullar, nagelsaxar (!?). San Salvador var mycket smutstigt och helt enkelt galet i den delen av stan. Narmare dar vi bodde fanns en stor boulevard dar ALLA amerikanska snabbmatskedjorna stod uppstaplade i gigantiska byggnader. Blev en morgonbuss pa fredagen (da menar jag morgon - klev upp 4.30!). Det var den basta bussen hittills. Pa alla bussar (vi aker forsta klass), checkar man in ett tag innan avgang, gar igenom sakerhetskontroller och sa (precis som pa en flygplats), men nu fick vi en buss dar man kunde lagga sig ner nastan helt (som i en solstol) med ben/fotstod och allt. Kudde och tacke, frukost och fika under vagen. Sa borde allt vara i Sverige ocksa. Vid gransen behover man sa klart inte heller kliva ut for passkontroll utan tullpersonalen gar igenom bussen sa man i lugn och ro kan titta klart pa filmen som visas eller nat.
Honduras:
Igar, fredag anlande vi hit i "Tegua", dvs Honduras huvudstad. Checkade in pa ett okej hotel precis i "city" med lagomt pris (35sek per person). Gick runt och "kollade laget", ganska litet men mycet modernare an San Salvador, kanns rikare ocksa, aven om det inte ska vara det vad jag har hort. Aven har ar den amerikanska invasionen total! Valdigt synd tycker jag eftersom man missar mycket av den "akta" kulturen. Idag tog vi en dagstur till en liten stad utanfor som heter Valle de los angeles. Mysigt men valdigt litet och valdigt turistiskt aven dar. Ett varningstecken var att de hade alla priser i amerikanska dollar. Da ar det med andra dyrare och "ej autentist". San Salvador kandes farligare an har, men har finns det skyltar lite varstans att man inte far ta med sig vapnet in (bla pa Internet-cafet dar jag sitter nu; ev. vapen ska lamnas hos sakerhetsvakten vid dorren, man far tillbaka det nar man gar ut). Har blir vi kvar till mandag da vi tankte bege oss in i Nicaragua, for att en vecka senare aka till Costa Rica.
Kan ocksa rekommendera tva bocker som jag (nastan strecklast hittills) tagit mig igenom, A thousand splendid suns (samma forfattare som till "flyga drake") och El choco (om en svensk kille som fastnar pa ett fangelse i bolivia da han fastnar i tullen med knark). Den sista har gjort mig medveten om en hel del om varlden har nere.
Ett langt inlagg, hoppas ni orkar lasa. Aterkommer fran Nicaragua!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej kära Petra!
Det känns såå skönt att höra ifrån er! Det är ju med tanke på vad du också skriver inte så konstigt att man blir lite orolig.. Det verkar vara ganska tuffa miljöer, men samtidigt oerhört fascinerande!
Ta hand om er!
Gratta Roger från mig!
Kramar

Anonym sa...

Hej Petra! Vad kul att läsa som vanligt! Vad bra att du gillade Choco boken, köpte den också för ett tag sen, men har ej börjat läsa den ännu, men då vet jag att du kan rekommendera den :) haha, ja det är viktigt att kunna se klart filmen på bussen ;). Jag jobbar och sliter, men imrgon har jag ledigt, vilket ska bli grymt skönt. Ha det så gött! Puss och kram. ps. slog mig precis vad trevligt det hade varit att ta en öl med dig ikväll.