onsdag 23 juli 2008

Panama - Bocas del Toro, David, Panama city


Bocas del Toro!

Gransen fran Costa Rica till Panama var smartfri och smidig, inte alls som gransen in till Costa Rica. Dock var vi tvungna att ga over en mycket misstanksam bro, som sag ut som om den skulle rasa nar som helst, for att komma over till Panama. Men, men, helst plotsligt var det en lastbil som korde over och den klarade bron, sa det var nog ganska lugnt anda.

Nackdelen var dock att min guidebok, central america on a shoestring, blev stulen/borttappad i Costa Rica, sa vi hade inte sa mycket kunskap om panama, dess platser, vart vi skulle aka och hur vi skulle ta oss dit. Men det loste sig anda. Sag ett ordsprak pa hostelt i Bocas dar det stod "Only when you have lost everything are you really capable of doing anything". Okej, nu hade vi verkligen inte tappat "allt", men man blev lite paralyserad efter att ha anvant boken varje dag, men exakt info om hur man tar sig overallt, vart man ska bo osv... insag att man inbland ar for fast vid vissa saker istallet for att bara vaga och kora pa kansla.

Bocas del Toro ar en provins i Panama, precis pa den vastra sidan, mot Costa Rica. Huvudstaden for provinsen heter likadant och ligger pa en o utanfor fastlandet. Dar ligger det massvis av oar och man maste aka vattentaxi dit och mellan alla oar. Bocas sags vara den vackraste delen av Panama och efter att ha varit dar sa instammer jag fullstandigt! Naturen ar otroligt! Kan rekommendera alla att aka dit! Valdigt karibiskt, mysig natur, fina strander, osv...

Vi var bara dar drygt ett dygn, men vi hann med en del anda. Akte till en jattefin strand och badade, hyrde kajak och paddlade runt, akta till en annan o, at god mat, at farsk kokosnot, drack en farsk passionfruktsdrink. It was lovely!

Blev lite spontant, men helt plotsligt hade vi bestamt oss for att dra vidare. Hamnade da i staden David, dar vi overnattade en natt. Trevligt att se en stad som inte manga turister besokte, det innebar ocksa att det var betydligt mycket billigare dar.

Igar kom vi till Panama City. Visste inte sa mycket innan, men det ar verkligen en metropol! Skyskrapa efter skyskrapa bara reser upp fran horisonten. Ser ut som NY! har idag varit pa Panama Kanalen museum, vandrat runt i "gamla stan" samt i de moderna buisness omradet, dar lyxaffarerna och shopping malls finns lite overallt.

Har last en del tidningar har och inser att det har ar verkligen ett land pa framvaxt. Maste ligga i topp med byggkranar och byggarbetare nanstans efter Dubai kanns det som. De satser verkligen har! Valdig skillnad fran de ovriga landerna vi besokt. Kanns som om det har kan bli framtidens resemal, det har storstaden, vacker natur osv. Istallet for NY och Thailand blir det Panama. Vet vem.... jag tror det i alla fall. Laste i tidningen i morse att Donald Trump ska bygga nan jattebyggnad har. Det finns ocksa planer pa en byggnad som ska "sla alla arkitekturiska granser" osv. Nu ska vi snart, forhoppningsvis, traffa Astrid och David, tva kompisar fran Sverige.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror Panama står som nästa resmål på min lista nu! :)

Anonym sa...

Ni hinner med mycket på er resa, det är en sak som är säker. Här i Gävle är allt bra. Solen skiner och det är tokvarmt men man ska ju inte klaga. Nu är det mindre än en månad kvar av resan så fortsätt njut av livet och resan. Saknar dig och ser fram emot att träffas i slutet av augusti. Kram