onsdag 20 augusti 2008

Lima

Sitter har pa hostelet i vantan pa att ta taxi till flygplatsen. Gratis internet sa da tankte jag passa pa med ytterligare ett inlagg. Blir nattflyg inatt till Atlanta. Kommer fram kl 8 imorgon bitti, sa da blir det tva fullspackade dagar med forhoppningsvis besok pa CNN och vandring i Marther Luther Kings fotspar.

Tva och en halv dag har det blivit har i Lima. Det kanns lagomt. For att vara en huvudstad med 8 miljoner invanare sa ar det en ratt sa trakig stad maste jag saga. Vi har rort oss mest i stadsdelen Miraflores, vilket ar ett (relativt) sakert omrade. Marks att turister och Peruaner med cash bor har, for inom nagra gator fran varat boende finns inte mindre an 7 casinon!

Igar gick vi mest och vantade pa att vinden skulle bli bra sa vi kunde glidflyga. I vantan har bade jag och Roger, med varsina investerade brador, spelat schack som galningar. Vet inte hur det kommer sig, men bade han och jag har verkligen fattat tycke for spelet. Roligt, speciellt eftersom jag i skrivande stund leder i "antal matcher".

Idag tog vi en taxi till centrala Lima, en farligare stadsdel men mest historia och kultur. Jag forstod efter den turen varfor de varnar for stadens biltrafik. Varan taxichaffis var helt galen. Korde verkligen som en galning och jag verkligen kande pa mig att vi skulle krocka. Blev inte fullt sa allvarligt, men en bil korde faktiskt in i oss sa en sidan blev alldeles skrapad. Chaffisen blev helt galen pa den andra foraren (en annan taxichaffis) och borjade tjafsa rejalt. Polisen dok upp ocksa sa klart. Slutade med att vi blev dumpad, inte ens i narheten av dar vi skulle kliva av, och fick hoppa in i ytterligare en taxi for att komma till stadens centrala torg.

Hade hort att vaktbytet vid president palatset skulle vra en upplevelse. Och det blev det... Jag funderade nar jag stod dar varfor sa manga manniskor runt omkring sag ut som lokalbor. Varfor star de har, detta borde bara locka turister. Sjalvklart stallde vi oss i mitten for att se sa bra som mojligt. Da borjar en gubbe skrika nat och resten av folket foljde efter i samma ton. Jag horde dock inte vad det gallde men kan bara anta eftersom svaret fran de extremt manga vakter var att storma folkklungan och spruta targas. Jag, Roger och alla andra turister sprang sa klart fort darifran. Sa vi klarade oss bra, forutom x antal nysattacker i en halvtimme efter. Det varsta var dock att ett flertal skolklasser, inklusive barn i dagisaldern, var pa plats, och de kunde inte springa undan lika snabbt. Jag sag de senare gratandes och hostandes pga targasen. Helt galet att man inte tog hansyn till barnen!

Kom hem sakert dock. Nu har vi dessutom forbestallt en bra och saker taxi sa vi kommer till flygplatsen. Nu kan bade jag och Roger erkanna att vi vill hem. Vill ha lite lugn och ro, ingen galen, fororenad trafik. Dricka mjolk och ata kokt potatis, och losgodis. Och ga pa toa, dar det finns bade en toasits, papper och tvattstall med varmvatten. Vilket lyx...

1 kommentar:

Anonym sa...

Välkommen hem!